Home / Blog / Študenti pokračujú na projekte revitalizácie Obchodnej ulice v rámci medzinárodného projektu Muniss.

Right menu

Not logged in

User information

There are 0 registered and 0 anonymous users online.

Študenti pokračujú na projekte revitalizácie Obchodnej ulice v rámci medzinárodného projektu Muniss.

Vo štvrtok 1. marca sa na pôde hlavného mesta v Primaciálnom paláci uskutočnil odborný workshop študentov v rámci medziuniverzitného projektu Muniss. Projekt  je zameraný na riešenie Obchodnej ulice a je pokračovaním minuloročného podujatia na tému Rubiková kocka smart mesta Bratislavy. Na projekte zlepšenia stavu Obchodnej ulice participujú zmiešané tímy študentov z bratislavskej a brnenských univerzít. Súťaž potrvá do júna 2018.

Primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi záleží na čistote verejných priestranstiev a podporuje aktivity na revitalizáciu Obchodnej ulice: Ako uviedol primátor: „Meníme Bratislavu k lepšiemu, chceme z Bratislavy čistejšie a krajšie mesto pre všetkých. Prinavrátiť stratený lesk miestam, pod ktoré sa podpísal zub času a dlhodobé zanedbávanie. Okrem znižovania vizuálneho smogu, mesto vyvíja aktivity na zvyšovanie poriadku a čistoty v uliciach nášho mesta.“

Okrem viceprimátorky Bratislavy Ľudmily Farkašovskej a hlavnej architektky Ingrid Konrad sa študenti zapojení do súťaže stretli so zástupcami odborných útvarov Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, ako aj s koordinátormi súťaže, ktorými sú STU v Bratislave a mesto Bratislava. Gestorom projektu Muniss je Ústav manažmentu STU v Bratislave.

„Bratislava vidí potenciál v mladých ľuďoch. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli opätovne podporiť ďalší ročník tejto medziuniverzitnej študentskej súťaže, ktorá prehlbuje spoluprácu medzi univerzitami,“ uviedla námestníčka primátora Bratislavy Ľudmila Farkašovská. „Oceňujeme inovatívne pohľady študentov na oživenie Obchodnej ulice a jej okolia a v ďalšom diele súťaže chceme preto nadviazať na minuloročnú diskusiu o jej budúcnosti a premene na kultivovaný verejný priestor,“ doplnila viceprimátorka.

Súťažné zadanie pre zmiešané tímy študentov z STU v Bratislave a Masarykovej univerzity a VUT v Brne odkazuje na nové trendy v oblasti Smart city v kontexte historických súvislostí za podpory spolupráce medzi mestom, miestnymi podnikateľmi a ďalšími komunitami. Ide o hľadanie spoločného postupu pri premene Obchodnej ulice a priestranstva pred hotelom Crowne Plaza v jej bezprostrednej blízkosti na miesto, ktoré bude svojich návštevníkov lákať a inšpirovať. Skvalitňovať verejné priestranstvá v Bratislave patrí medzi priority hlavného mesta spolu s rozvojom dopravy.

„Tento ročník súťaže sa, okrem iného, snaží naplniť požiadavky a priania, ktoré zazneli pri diskusiách s politikmi, podnikateľmi a obyvateľmi Obchodnej ulice počas predchádzajúceho ročníka. Tu rezonovali potreby spolupráce a koordinácie zodpovedných subjektov, prípravy konkrétnych a realizovateľných projektov pre Obchodnú ulicu a v neposlednom rade požiadavka nie revolučných, ale evolučných zmien na Obchodnej ulici, ktoré by nadväzovali na to pozitívne, čo sa na Obchodnej ulici dialo a deje,“ uviedol Vladimír Ondrejička, koordinátor za STU v Bratislave.

Novinkou tohto ročníka je rozšírenie zadania súťažnej úlohy týkajúcej sa skvalitnenia a komplexnejšieho riešenia verejného priestranstva Obchodnej ulice. Mesto zameriava pozornosť v danom priestore aj na hospodárenie so zrážkovou vodou a tiež na riešenie a zmierňovanie negatívneho javu bezdomovectva.

 Ing. Silvia Ondrejičková, PhD.

Spectra, Centrum Excelentnosti STU

Munis02